Банките отново вдигнаха таксите. Поскъпването обхваща най-различни услуги -  откриване

...
Банките отново вдигнаха таксите. Поскъпването обхваща най-различни услуги -  откриване
Коментари Харесай

Олекване на джоба: Пак вдигат банковите такси у нас, ето с колко

Банките още веднъж подвигнаха таксите. Поскъпването обгръща най-различни услуги -  разкриване на сметка, внасяне и изтегляне на пари в брой, издаване на извлечение и така нататък, като визира и бизнес клиенти, и физически лица. Вече се появяват и разнообразни такси според от размера на сумите или съгласно това дали се обслужва титулярът или негов прокурист, написа Pariteni.bg.   

От 1 септември Банка ДСК вдига таксите за фирмените сметки. Обслужването на разплащателна сметка, включително особена и ликвидационна, към този момент ще коства 20 лв. на месец, а не 15 лв. както до момента.  Същото нарастване ще има и за разплащателна сметка на аграрни стопани, регистрирани по Търговския закон – търговски сдружения и еднолични търговци.

Ако клиентът изиска извлечение от сметката си, към този момент ще дължи 36 лева (досега бе 30 лева.), в случай че то е до 10 страници. За по-големи размери таксата става 3,60 лева на страница.

Поскъпва и тегленето на пари на каса, като със поръчка комисионата става 0,85% върху цялата сума, само че не по-малко от 10 лв.. Без поръчка банката ще взима 1% от цялата сума. В момента таксата без поръчка е 0,60 на 100 от сумата, само че най-малко 10 лв., а без поръчка – 0,80% от сумата.

При внасяне на пари, в случай че купюрите са разказани, таксата ще е 0,70% от сумата, само че най-малко 10 лв., а в случай че не са – 1% от сумата, само че най-малко 30 лв.. В момента таксата при подредени купюри е 0,50% от сумата, само че най-малко 5 лв., а за неоформени – 0,80% от таксата, само че най-малко 30 лв..

Корекции има и при Пощенска банка и те към този момент са в действие (от 29 август). Клиентите към този момент ще заплащат повече за изтегляне на пари на каса от разплащателна сметка. За суми до 2000 лева таксата става 0,70% върху изтегленото, само че не по-малко от 7 лв.. За над 2000 лева таксата става  0,70% от сумата с предварителна поръчка за изтегляне, а без заявка  е 0,80% от цялата сума, само че най-малко 15 лв.. Досега таксата беше 0,60% върху сумата, а без поръчка – 0,70% от нея.

Повече ще ви вземат на касата в банката и в случай че теглите пари от спестовната си сметка, като до 2000 лв. таксата се подвига от 6 на 7 лв..

Без поръчка за по-големи суми от спестовна сметка банката към този момент ще прибира 0,80% от изтеглената сума, само че не по-малко от 15 лв.. Поскъпва и тегленето на пари от депозити – в случай че извършите това на дата, друга от падежа, към този момент ще дължите не по-малко от 8 лв., или 0,75% от сумата. В момента няма минимална такса, а тя е 0,65% от изтеглената сума.

Още в средата на август Централна кооперативна банка направи някои промени в цената си, а от 23 октомври ще има ново повишаване. За внасяне на суми в евро по разплащателна или спестовна сметка банката към този момент ще взима най-малко 1,50 евро, а не 1 евро както до момента. За изтегляне на пари на каса пък таксата става най-малко 6 лв., или 0,6% върху сумата.

В момента има разлика и за суми до 100 лева таксата е 9 лв., до 2000 лв. тя е 6 лв., а над 2000 лв. е 0,6%. Ако внасяте пари по непозната сметка, за суми до 50 лв. банката ще взима най-малко 2 лв. или 0,5% от сумата, а за над 50 лв. – 2% от сумата, само че не по-малко от 5 лв..

В средата на август ЦКБ подвигна таксите за изтегляне на пари в брой на каса, без значение дали от разплащателна, депозитна или спестовна сметка. Ако сумата е от 100 до 2000 лв., клиентът дължи 6 лв. (а беше 4 лева.). По-голяма сума взима банката и в случай че няма предварителна поръчка за теглите на пари. Таксата беше 0,6% върху сумата, само че най-малко 10 лв., а към този момент е 0,7%, само че най-малко 10 лв..

Ако платите резервацията си за отмора по сметка в банката да вземем за пример и внесете парите в брой, ще дължите най-малко 6 лв. или 0,45% от сумата, при 3 лв. до момента и 0,3% от сумата. 4 лв. стана таксата, в случай че клиент реши да трансферира пари от една своя сметка в друга или пък в такава на различен клиент.

Общинска банка също към този момент подвигна някои от таксите си - от 10 август. За всеки превод от платежна сметка за съществени интервенции към сметки или депозити на други клиенти таксата стана 1,50 лв. при 90 стотинки по-рано. За всяка вноска на каса от лице, което не е титуляр на сметката за банкноти, банката взима към този момент 0,20% върху цялата сума, само че не по-малко от 4 лв.. Преди таксата беше 0,10%, само че най-малко левче.

За издаване на спомагателна дебитна карта таксата стана 6 лв., а за експресна услуга по издаване, възобновяване или преиздаване на карта – 12 лв., при 10 лв. преди този момент.

Клиентите към този момент дължат левче, в случай че желаят отблокиране на дебитната им карта, откакто са въвели три пъти неверен ПИН. Досега тази услуга беше безвъзмездна. Ако решите да измененията лимита, който можете теглите, ще би трябвало да платите 6 лв.. 48 лв. без Данък добавена стойност към този момент коства експресното издаване или възобновяване на кредитна карта, което е нарастване с 8 лв..
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР